Sint is weg en de Pieten ook!

Geplaatst op 29 november 2022

Invented spellen, het spontane schrijven, is belangrijk voor de lees- en schrijfontwikkeling van kinderen. Als kinderen zelf (willen) schrijven, luisteren ze naar het woord en koppelen daar een grafeem aan. Eerst zullen dit wat losse krabbels en letters zijn. Naarmate de kinderen zich verder ontwikkelen en meer ervaring opdoen zullen er meer herkenbare woorden en zelfs al zinnen ontstaan. Dit gebeurt nog fonetisch.

Om te kunnen schrijven hebben kinderen verhalen nodig. Die kunnen ontstaan door belevenissen en bijvoorbeeld door thema’s waarbij met kinderen wordt gesproken over de inhoud van de thema’s, waardoor ze ‘op verhaal komen’. Hierdoor wordt het betekenisvol en krijgt het voor kinderen een functie.    

In de groep 3 van juf Mariska houden de kinderen erg van lezen en schrijven. Ze zijn momenteel in de ban van het Sinterklaasjournaal. Voor een aantal kinderen uit de groep is dit een motivatie om zelf een verhaal (boekje) te schrijven. 

Lees het verhaal ‘Sint is weg en de Pieten ook!’ naar aanleiding van het Sinterklaasjournaal. Het verhaal is thuis geschreven door een van de leerlingen.

De eigen schrijfsels van kinderen bieden volop gelegenheid voor vervolgactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het teruglezen van de teksten, met de kinderen praten over de inhoud en opbouw van de teksten en het presenteren (van de eindversie) van de teksten. 

Wil je weten hoe je het invented spellen bij kleuters en in groep 3 kunt stimuleren en begeleiden? Volg dan de cursus ‘Spelen met letters en klanken’.

Met dank aan de kinderen en juf Mariska van de Westerschool in Bellingwolde.

Wizz Scholing werkt samen met

Neem contact op met Wizz Scholing

Overflakkee 33
8302 NZ Emmeloord

info@wizz-scholing.nl

085-8200887