De SLEUTELS voor later, investeer in EXECUTIEVE functies!

Geplaatst op 12 augustus 2019

Misschien komt het je wel bekend voor in je klas, heb je net een instructie gegeven en verteld wat er verwacht wordt, zie je dat Tom maar niet start met de pas uitlegde taak. Hoe kan dat nou, je weet dat hij het prima kan qua niveau. Dit zou te maken kunnen hebben met bepaalde zwak ontwikkelde executieve functies.

Alles draait tegenwoordig om prestaties, terwijl vaardigheden als gedrag en emoties van nog groter belang zijn. Tot nu toe werd gedacht dat de zogenaamde ‘executieve functies’ – oftewel de basisvaardigheden die je nodig hebt om taken te kunnen uitvoeren – niet aan te sturen waren. Uit verschillende onderzoeken blijkt, dat het effect heeft als je (jonge) kinderen leert omgaan met bijvoorbeeld afleiding, doorzetten, doelgericht gedrag, opstarten van taken, flexibel denken en samenwerken etc.

De impact van executieve functies wordt steeds meer erkend en herkend en gelukkig maar. Want hoe slim je ook bent, als je niet kunt omgaan met teleurstellingen of als je je emoties niet de baas bent, dan heb je het zwaar in het leven. Hoe krijg je grip op je gedrag? En hoe houd je je denken onder controle? Kijk maar eens naar jezelf. Als je moe bent of als je het druk hebt, komen je eigen zwakke punten meestal ook naar boven. Misschien ben je dan wat sneller geïrriteerd of word je juist chaotisch, het zijn allemaal verschillende uitingen van ons denken en doen. Het blijkt zelfs dat het IQ niet de voorspeller is van schoolsucces, maar juist goed ontwikkelde executieve functies!

Bij kinderen is het denken en doen nog volop in ontwikkeling. Het ene kind is daarom ook heel anders dan het andere kind. Deze ontwikkeling van de executieve functies start al vanaf de geboorte in de hersenen en stopt eigenlijk nooit meer. Hoe ouder je wordt, des te beter je eigen gedrag kan aansturen of in controle kunt houden. In elk geval is het mooi om te weten dat er handvatten zijn om de vaardigheden bij kinderen te stimuleren. Ik noem het ook wel:  de sleutels voor later. Een leuke manier om dit te oefenen is door spelactiviteiten of gezelschapsspelletjes te doen. Zo kun je heel veel uit gezelschapsspellen halen. Je moet  bijvoorbeeld vooruitdenken, schakelen als het anders loopt dan wat jij in gedachten had. Je  leert omgaan met emoties (als je verliest of wint) en als het lastig wordt is het de kunst om door te zetten. Je leert om te plannen en organiseren als er veel materialen bij het spel horen.

Rekenspellen zijn een uitermate geschikt middel om in te zetten bij de ontwikkeling van executieve functies. Executieve functies die goed ontwikkeld worden zijn een voorwaarde voor het leren. Om deze vaardigheden goed te ontwikkelen moet je voldoende uitgedaagd worden. Door ‘goede’ rekenspellen in te zetten, kun je heel doelgericht en planmatig met je rekeninhoud aan de slag gaan en tegelijkertijd bepaalde onderdelen van de executieve functies trainen. Dus wil je ook eens goede rekenspellen spelen en weten aan welke onderdelen van de executieve functies je daarmee kunt werken? Schrijf je dan in voor de Masterclass Executieve functies trainen icm rekenspel

Blog geschreven door Marthe Postma.

Geschikte (reken)spellen voor het stimuleren van executieve functies vind je op de website van Wizz Spel.
Download het overzicht met geschikte (reken)spellen voor groep 1, 2 en 3 hier.

Wizz Scholing werkt samen met

Neem contact op met Wizz Scholing

Overflakkee 33
8302 NZ Emmeloord

info@wizz-scholing.nl

085-8200887